O nas

Založba Helidon (lastovka v antični grščini) je prva slovenska glasbena založba, ustanovljena konec leta 1967 kot del Založbe Obzorja d.d. Maribor.

Tako je 7. marca 1968 nastala slovenska proizvodnja vinilnih plošč (TGP Helidon - Tovarna gramofonskih plošč Helidon) na Jami v ljubljanski Šiški. Del založbe je bila tudi hrvaška založba Suzy Records v Zagrebu.

Z manjšanjem popularnosti vinilnih plošč so tovarno zaprli, glasbeno založništvo pa je nadaljevalo z izdajanjem kaset in zgoščenk, med prvimi so bile: Buldožer - Nova vremena, Lačni Franz - Kaj bi mi brez nas in Miladojka Youneed - Bloodylon.

Za program in njegovo kvaliteto je skrbel glasbeni urednik gospod Vilko Ovsenik. V katalogu Helidona so praktično vse zvrsti glasbe – od slovenskega popa, narodnozabavne glasbe, do klasike.

Najpopularnejši izvajalci Helidona so bili Ansambel bratov Avsenik in Ansambel Lojzeta Slaka, pri Helidonu pa so med drugimi izdajali še Adi Smolar, Buldožer, Pankrti, Slovesnki oktet, Simona Weiss, Miladojka Youneed, Prizma, Prah, Dvanajsto nadstropje, Ansambel Borisa Kovačiča, Ansambel Mihe Dovžana, Ansambel Toneta Kmetca, Ansambel Maksa Kumra, Ansambel Borisa Kovačiča… posebno pozornost so posvečali partizanski pesmi in otroškim pravljicam.

Katalog je dostopen tukaj in je v postopku dopolnjevanja.

 

 

 

 

Sledite nam: